Buraki to warzywa pyszne i zdrowe. Można je gotować w wodzie i na parze, dusić, grillować, smażyć, przerabiać na sok… i tyle? Otóż wcale nie! Sprawdź, jak inaczej przemycić buraka do menu, zwłaszcza osób lubiących zaskakujące nowości lub narzekających na zwykłość buraków gotowanych i duszonych.
Burak kiszony
Ogórek i kapusta to nie jedyne warzywa, które można i warto kisić. Burak kiszony – w formie soku lub surówki – stanowi dla nich godnego rywala. Proces kiszenia nie redukuje jego właściwości. Kiszony burak doskonale oczyszcza organizm z toksyn, działa przeciwzapalnie, wzmacnia odbudowę flory bakteryjnej jelit po chorobie lub terapii lekowej. Ponadto burak kiszony sprzyja leczeniu anemii.
Burak liofilizowany
Nie każdy wie, że burak jest nie tylko doskonałym dodatkiem do obiadu, ale także świetną przekąską i zamiennikiem chipsów, chrupek, paluszków. Wystarczy sięgnąć po formę suszoną, a dokładnie buraka liofilizowanego w formie płatków (chipsów). Smakuje pysznie i atrakcyjnie chrupie, a przy okazji wzmacnia organizm osób chorych na białaczkę i inne nowotwory (również w czasie chemioterapii), wspiera układ krwionośny, poprawia wydolność fizyczną i umysłową.
Lody buraczane
Osoby nieprzepadające za burakami, ale chcące korzystać z ich właściwości prozdrowotnych, mogą zdecydować się na przyjemną formę deserową – lody buraczane. Są pyszne, lekkie i dodają energii. Nie wymagają zastosowania cukru ani innych substancji słodzących. Aby osłabić nielubiany przez niektórych smak buraka, dodaje się banany i sok z cytryny.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock