Czy w dietach wegetariańskiej i wegańskiej można jeść sushi? Jeżeli tak, w której z nich i w jakiej formie trzeba podawać sushi, by spełniło restrykcyjne warunki? Przyjrzeliśmy się liście składników i znaleźliśmy odpowiedzi. Poznaj je!
Sushi w diecie wegetariańskiej
Dieta wegetariańska jest mniej restrykcyjna niż wegańska i dopuszcza spożywanie produktów odzwierzęcych z wyłączeniem mięsa. Co jednak z sushi? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od rodzaju. Tradycyjnych maki czy nigiri z rybą i owocami morza nie wolno jeść wegetarianom. Natomiast sushi przygotowane z produktów roślinnych z dodatkami odzwierzęcymi takimi jak serek śmietankowy – jak najbardziej! Przykładowe propozycje idealne dla wegetarian to maki z ogórkiem, mango, omletem japońskim, papryką, kiszoną rzepą, tykwą.
Zamów wegetariańskie sushi. Olechów, Widzew, Dąbrowa, Janów, Zarzew czy Górniak to lokalizacje w Łodzi, w których skorzystasz z bezmięsnej oferty baru Susharnia.
Sushi w diecie wegańskiej
Co zatem z dietą wegańską i sushi? Tutaj… także można je znaleźć! Nie trzeba wykorzystywać ryb ani owoców morza, by przygotować doskonałe hosomaki, futomaki, uramaki czy inny rodzaj sushi. Składnikami dopasowanymi do diety wegańskiej są m.in. awokado, tofu (naturalne bądź wędzone), grzyby shitake, chili, sałata. Ponadto bary sushi dysponują wegańskimi odpowiednikami klasycznych produktów odzwierzęcych, np. wegańskim majonezem czy wegańskim serkiem a la śmietankowym.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Susharnia-lodz.pl.
Zdj. Shutterstock