Porady

Jak spożywać kasztany jadalne?

• Zakładki: 16


Nigdy nie próbowałeś kasztanów jadalnych, a słyszałeś, że są warte uwagi? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić je w swojej kuchni. Koniecznie zachowaj nową wiedzę w tajemnicy przed bliskimi i zaskocz ich podczas podwieczorku.

Pieczone kasztany jadalne

Jednym z najpopularniejszym sposobów przyrządzania kasztanów jadalnych jest pieczenie ich, np. w piekarniku. Jeżeli masz pewność, że są świeże – nie mają nalotów, są dość ciężkie i nie poruszają się podczas potrząsania – wypłucz je pod bieżącą wodą i natnij od wypukłej strony tak, by uzyskać krzyżyk. Uwaga! Jeśli tego nie zrobisz, mogą wybuchnąć w piekarniku. Następnie włóż wszystkie do garnka z wodą i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie osusz kasztany, ułóż na blaszce nacięciami do góry i piecz przez ok. 25 minut w 200°C.

Alternatywy podania kasztanów

Jeśli lubisz surowe orzechy i migdały, kasztany jadalne możesz schrupać na zimno. Popularną alternatywą pieczenia jest gotowanie (zajmuje 15-30 minut, przepis jest analogiczny do powyższego). Znacznie szybciej, bo nawet w 10 minut, kasztany uprażysz na patelni.

Fani przetworów mogą skusić się na bardziej zaawansowaną formę obróbki i stworzyć wyśmienity miód kasztanowy, unikalny pasztet z kasztanów, aromatyczną kawę z pieczonych i zmielonych kasztanów, a także słodki krem kasztanowy. Jesienią doskonała będzie ciepła zupa z kasztanów, a wieczorami sprawdzi się nalewka kasztanówka. Możesz też skusić się na ciasto wykonane w pełni lub z dodatkiem mąki kasztanowej.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
26 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *