Vinho verde jest trunkiem bardzo chętnie i często wybieranym przez Polaków. Doceniamy je przede wszystkim z uwagi na lekkość i świeżość, przez co idealnie nadaje w wersji schłodzonej na letnie dni. Czym tak dokładnie jest portugalskie zielone wino?
Czym jest vinho verde?
W dosłownym tłumaczeniu vinho verde oznacza zielone wino, jednak nazwa ta nie ma nic wspólnego z kolorem trunku. Jak możemy się dość szybko domyślić, zielone wino jest winem młodym i niedojrzałym. Butelkuje się je zaraz po zbiorach winogron i szybko wypija, beż długiego leżakowania. Vinho verde powstaje w północno-zachodniej Portugalii co ma duży wpływ na jego smak. We wspomnianej części Europy jest bowiem chłodno i deszczowo. Wytwarzane tamże wino charakteryzuje się więc wyraźną kwasowością.
Jak pić vinho verde?
Ogromną zaletą zielonego wina jest fakt, iż ma ono uniwersalne zastosowanie gastronomiczne. Nadaje się zarówno jako aperitif, jak i towarzystwo do posiłków. Szczególnie dobrze będzie smakować pite do świeżych sałat, ryb morskich i owoców morza. To propozycja urzekająca delikatnością, cytrusowymi aromatami i bogactwem owocowego smaku. Wbrew pozorom vinho verde nie jest winem mocnym, toteż świetnie sprawdzi się jako orzeźwienie w upalne letnie dni. Pamiętajmy, by przed wypiciem schłodzić je do temperatury 8º – 10ºC.
Portugalskie vinho verde przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które lubią lekko kwaśne, ale jednocześnie mocno owocowe i orzeźwiające trunki. Warto spróbować zielonego wina i samemu przekonać się o jego oryginalnym smaku.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą caviste.pl.
Fot. Shutterstock