Ciekawe Rozwiązania

Cenne właściwości naczyń glinianych

• Zakładki: 12


Czy wiesz, że naczynia gliniane to idealne pojemniki do przechowywania wody? Oddziałują na znajdujący się w nich płyn, a w dalszej kolejności na organizm ludzki. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, z czego wynika dobroczynne działanie naczyń glinianych, jakie pojemniki warto wybierać, a także w jaki sposób woda przechowywana w naczyniach z gliny sprzyja zdrowiu. Zapraszamy!

Oczyszczanie i filtracja wody w naczyniach glinianych

Naczynia z gliny, przy czym wyłącznie te najprostsze i naturalne, bez powłoki glazurowanej*, odpowiadają za proces oczyszczania, filtrowania i uzdatniania wody do picia. Wszystko dzięki porowatej strukturze gliny, która odpowiada za pochłanianie drobnoustrojów, mikroorganizmów (w tym bakterii, wirusów, grzybów), metali ciężkich, toksyn i substancji chemicznych szkodliwych dla organizmu. Wykorzystana do wytwarzania naczyń glina działa na zasadzie podobnej do działania węgla leczniczego.

* Powłoka glazurowana może zawierać kadm i ołów.

Woda z naczyń glinianych wpływa na hormony w organizmie człowieka

Dzbanek gliniany, bukłak gliniany, kubek gliniany i inne naczynia z gliny do przechowywania wody mają wpływ na gospodarkę hormonalną osób z nich korzystających. Wynika to z alkalicznej natury gliny, która zaprowadza w wodzie bilans kwasowo-zasadowy pożądany przez organizm ludzki. Znaczenie ma również fakt, iż glina w przeciwieństwie do wszechobecnego plastiku nie zawiera bisfenolu, który naśladuje hormony żeńskie i blokuje męskie, zaburzając naturalną gospodarkę osoby pijącej wodę z plastikowej butelki.

Chłodzenie wody z naczyniach z gliny

Warto zauważyć, że woda z naczyń glinianych jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna i przyjemnie chłodna. Nawet jeśli podczas wlewania do pojemnika z gliny odznacza się wyższą temperaturą, po przeleżeniu właściwego czasu schładza się do ok. 14°C. By jednak cieszyć się tą temperaturą oraz wymienionymi wyżej właściwościami prozdrowotnymi, przed wypiciem wody najlepiej trzymać ją w naczyniu glinianym przez co najmniej osiem godzin. Dobrą praktyką jest wlewanie wody do pojemników z gliny wieczorem i picie dopiero rano oraz w ciągu dnia.

Obniżanie temperatury wody w naczyniu glinianym wynika z faktu, iż ciepło zamieniane jest w gaz i wydalane na zewnątrz, odparowywane. Z tego powodu na ściankach zewnętrznych dzbana glinianego można zobaczyć kropelki wody – naczynie się „poci”. Nie jest to zjawisko niepożądane, więc nie trzeba się nim martwić. Aby nie zamoczyć stołu, można podłożyć pod dzban z gliny impregnowaną podstawkę lub zwykły talerz.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Sklepbialysaibaba.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
173 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *