Patelnie kamienne są jedną z opcji, którą mamy do wyboru, rozglądając się za wytrzymałym i odpornym na zniszczenia sprzętem kuchennym. Większość z nas z patelni korzysta niemalże codziennie, więc warto zadbać o to, by wybrane wyposażenie cechowało się dobrą jakością. Czy inwestycja w patelnie z kamienia się opłaca?
Patelnie kamienne, czyli jakie?
Jeśli w którymś momencie zdecydujemy się wyposażyć kuchnię w patelnie z kamienia, będziemy musieli wybrać pomiędzy trzema różnymi materiałami. Są to marmur, tytan i granit. Każdy z nich charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością i świetnie przewodzi ciepło. Dodatkowym atutem dla wielu osób może być nieprzywieralna powłoka, która pozwala ograniczyć użycie tłuszczu do przygotowywania potraw. Dobrym rozwiązaniem będzie to, aby od razu zaopatrzyć się w zestaw garnków i patelni od tego samego producenta. Dzięki temu będziemy mogli pochwalić się nie tylko wytrzymałym, ale i dobrze prezentującym się sprzętem kuchennym.
Dbanie o patelnie z kamienia
Mimo że wyróżniają się trwałością, patelnie z kamienia muszą być odpowiednio użytkowane i myte. Jeśli producent informuje o braku możliwości mycia przyrządów w zmywarce, nie ignorujmy tego. Lepiej będzie przetrzeć patelnię gąbką lub zwilżonym ręcznikiem papierowym, o ile smażyliśmy na małej ilości tłuszczu. Unikajmy także nagłych zmian temperatur. W przeciwnym razie na powłoce prędzej czy później pojawią się mikropęknięcia. Przy zakupie zwróćmy uwagę na materiał wykonania rączki. Także ten element powinien być odporny na wysokie temperatury.
Fot. Shutterstock